Mosolyogj Nyíregyháza

2020. február 10. - KosborFogászat

nevtelen_terv.jpg

Szájszag - Ezek lehetnek az okai, és így előzhető meg

 

A szájszag általában ártalmatlan, azonban nagyon zavaró lehet. Nagyon ritkán komoly betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet. Az esetek 80-90 százalékában a szájüregben vagy az orr-garat üregben kell keresni az okot. A szájüregben számos baktérium található, melyek a fehérjéket tartalmazó élelmiszereket, így például a tejet lebontják. Eközben kéntartalmú vegyületek keletkeznek, melyek szaga nagyon kellemetlen. Ne szégyellje fogorvosától megkérdezni, mi a teendő a probléma megszüntetésére. A szájszag ugyanis nagyon gyakori probléma. Ha az ok nem a szájüregben van, fogorvosa tudni fogja, hol végezhetik el a további szükséges vizsgálatokat, hogy a probléma forrását felderítsék.

 1. Szájüregben keresendő okok:

Hiányos szájhigiénia, nem megfelelő fogápolás, foglepedék.

A fogak rossz állapota (fogszuvasodás, letört fogak, bennmaradt foggyökér).

A szájnyálkahártya-, a fogíny-, vagy fogágygyulladás (gingivitisz és parodontitisz). 

Kiszáradt szájnyálkahártya, illetve állandó szájon keresztül történő lélegzés.

Szájpenész.

Orr-garatüregi fertőzések (torok-, mandula vagy arcüreggyulladás).

Állcsonti ciszta.


2. Egyéb betegségek:

Krónikus bronchitis.

Tüdőgyulladás (pneumónia).

Gyomornyálkahártya-gyulladás (akut vagy krónikus gyulladás).

Túl kevés vagy túl sok gyomorsav.

Nyelőcsőtágulat (divertikulum, nagyon ritkán alakul ki, főleg idősebb embereknél).

Rosszul beállított vércukorszint cukorbetegeknél (acetonos lehelet).

Súlyos máj- és vesefunkció zavarok (ammónia szagú lehelet).

Bizonyos diéták, túl hosszú böjtölés (acetonos lehelet).

A vékonybél bakteriális fertőzése.

Emésztési zavarok (például a zsírok emésztése közben).

Amit Ön is megtehet

A legfontosabb a jó szájhigiénia, beleértve a fogközök és a nyelv felületének tisztítását is. Fogselyemmel, vagy fogköztisztító fogkefével alaposan tisztítsa meg a fogak közötti részeket, és a fogak egymással érintkező felületeit. Speciális nyelvtisztító kefével vagy fogkefével szintén sok baktériumtól megszabadulhat. Nagyon gyakran ugyanis, a nyelven telepednek meg a szájszagot okozó baktériumok és az ételmaradékok, mivel a nyelv felülete barázdált, és egyenetlen felszíne. A kellemetlen lehelet oka, lehet szuvas fog vagy fogínybetegség is, ezért is fontos, hogy a lyukas fogakat és a fogíny-, illetve fogágybetegségeket mihamarabb kezeltesse.

fogfajas1.png

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

 

Érdemes megjegyezni, hogy az esetek mintegy negyedében inkább pszichés probléma áll a háttérben, nem pedig valódi kellemetlen szájszag. Sokan úgy vélhetik, hogy büdös a leheletük, annak ellenére, hogy ezt nem támasztja alá semmi, például egy őszinte ismerős objektív véleménye.

A halitofóbiának nevezett tünetegyüttes a rossz szájszagtól való kóros félelem, mely akár szorongást, depressziót, a szociális kapcsolatoktól való indokolatlan rettegést is okozhat. Ilyen esetben nemcsak a szájhigiéniás szokások megváltoztatására, de pszichológus segítségére is szükség van a félelmek feloldásához.Lehet, hogy túl sok a stressz az életünkben, ez ugyanis többek között szájszárazsággal is jár, a szájszárazság pedig rossz leheletet okoz. Ilyenkor az ivás vagy egy cukormentes rágógumi segíthet.

 Noha azt gondolnánk, hogy a szájvíz éppen a friss leheletért felelős, egyes típusai pont fordítottan működhetnek, a bennük található alkohol ugyanis blokkolhatja azoknak az antidiuretikus hormonoknak a felszabadulását, melyek a vízvisszatartást fokozzák a vesében. Így aztán a szervezetünk és a szájunk kiszárad, ami megint rossz lehelethez vezet. Ennek elkerülése érdekében válasszunk alkoholmentes szájvizet.

nevtelen_masolata.jpg

Lássuk, hogyan is tudjuk megszüntetni a kellemetlen szájszagot?

Naponta kétszer 2-3 percig mosd meg fogad és nyelved!

Használj fogselymet naponta legalább 1 alkalommal!Igyál naponta legalább 2-3 liter folyadékot, hogy frissen tarthasd a leheleted.

Étkezéseket követően használj cukormentes rágógumit, hogy visszaállíthatsd a szájüreged PH értékét!

Fogyassz magas rosttartalmú zöldségeket! Mint például zeller, répa vagy petrezselyem, melyeknek magas rosttartalma elősegíti a szájüreg tisztulását.

Használj felváltva több típusú fogkefét! Tegyen fogkeféjére pár csepp borsmenta-, vagy teafa olajat!

Alapvető, hogy a megfelelő szájhigiéniának, a fogak és a szájüreg állapotának, illetve az esti fogmosásnak komoly szerepe van abban, hogy milyen lesz a reggeli lehelet, fontos azonban, hogy ne csak fogat moss este, de lehetőleg használj fogselymet, illetve nyelvtisztítót is. Hatékony lehet az is, ha elektromos fogkefére váltasz.ne_varja_meg_mig_fajni_kezd_masolata_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyogjnyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr1115467588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása