Mosolyogj Nyíregyháza

Érzékeny a foga? Tudjon meg többet a fogérzékenységről, és annak kezeléséről.

2018. június 07. - KosborFogászat

A magyar lakosság több mint felét érinti a fogérzékenység. Sok esetben nem megyünk orvoshoz, mert voltaképpen nem fáj a fogunk, csak érzékeny.  Ilyenkor éles hasító fájdalmat érezhetünk, és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy elkezdjük hanyagolni a tünetet kiváltó ételeket, italokat.k6.jpg

Nézzük a leggyakoribb kiváltó okokat, és megoldásokat:

1.Visszahúzódott fogíny:
A fog gyökerét az úgynevezett fogszövet borítja be, ami védelmi funkciót tölt be. A fog gyökere több ezernyi kis csatornából áll, amik az idegközpontba futnak be.
Ha ínybetegségtől szenved valaki, az íny elkezd visszahúzódni a fogról, így szabaddá válnak az idegcsatornák. Ilyen esetben az íny kezelése szakértelmet kíván. Mindenképp keresse fel fogorvosát!

2.Túl erős fogmosás:
Sokan erősen dörzsölve, kemény sörtéjű fogkefével mosnak fogat. Ilyen fogmosási technika mellett hamarosan az íny visszahúzódását eredményezhetjük.  Az is gyakori, hogy elkoptatjuk a fogzománcot, így szabaddá válnak a dentin csatornák. Fogaink érzékenyek lehetnek a hidege, melegre, édességekre. Keresse fel fogorvosát, és kérjen helyes fogmosási tanácsot!

3.Sérült fog:
Kemény cukorkák vagy akár a jégkocka szétharapása, egy nagyobb kiterjedésű fogtömés is eredményezheti a letört, megrepedt, törött fogakat. Egy ilyen sérült fog érzékeny lehet.
A repedések hamar megtelhetnek baktériumokkal, ez gyulladáshoz vezethet. Érdemes minél hamarabb felkeresni fogorvosunkat.

4.Fogszorítás, fogcsikorgatás:
Szervezetünk legkeményebb anyaga a fogzománc, de egy idő után nem tud ellenállni a fogszorításnak, fogcsikorgatásnak. Érdemes felkeresni fogorvosunkat, és csináltatni éjszakai fogvédő sínt.

blog3.jpg

5.Savas ételek,italok fogyasztása:
Sokan nem bírunk ellenállni a citrusféléknek, gyümölcsöknek, kólának, energiaitaloknak, más egybéd savas ételeknek.  Ezek a savas ételek, italok kikezdhetik a fogzománcot, szabaddá téve a dentin csatornákat. Ha nem tudunk lemondani a finomságokról, étkezés után semlegesítsük a szájürgünk ph értékét egy pohár tejjel vagy egy darab sajttal.

blog1.jpg

6.Rossz fogkrém választása:
Sokunknak okozhat érzékenységet a fogfehérítő fogkrém.  Az érzékenység általában csak átmeneti, amint abba hagyjuk a termék használatát, az érzékenység megszűnik. Érdemes kikérni fogorvosunk véleményét, a számunkra megfelelő fogkrém kiválasztásához.

7.Túlzott szájvíz használata
Sajnos néhány szájvíz olyan savakat is tartalmaz, amitől még érzékenyebbek lesznek az amúgy is problémás fogat. Érdeklődjünk fogorvosunknál, hogy melyek a semleges Ph értékű fluoridos szájvizek. Fontos, hogy savas ételek, italok fogyasztása után legalább 2 óráig ne mossunk fogat. Ilyenkor a savak által megpuhított zománcréteget, csak még jobban koptatná a fogkefe.

8.Fogszuvasodás
A fog gyökeréig terjedő fogszuvasodás okozhat hidegre, melegre, édességekre, vagy akár levegőre is érzékenységet vagy akár fájdalmat. Mihamarabb keressük fel fogorvosunkat (időben), valószínűleg egy egyszerű fogtöméssel orvosolható a probléma.

blog.jpg

Jó tanács: Fogkefénket cseréljük le két-három havonta, használjunk puha sörtéjű fogkefét, valamint semleges Ph-értékű fluoridos szájvizet. Keressük fel fogorvosunkat legalább fél évente, hogy az esetleges problémák időben orvosolva legyenek.

Keresse fel honlapunkat: www.kosbor-fogaszat.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyogjnyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2914029866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása